Fremgangsmåde
- Forvarm airfryeren til 190°C.
- I en stor skål blandes fiskefars, finthakket løg, æg, havregryn, dild, salt, peber, citronsaft og -skal samt olivenolie. Rør farsen godt sammen.
- Form farsen til ca. 8-10 små frikadeller med fugtige hænder.
- Læg fiskefrikadellerne i airfryer-kurven med lidt afstand imellem, så luften kan cirkulere.
- Bag frikadellerne ved 190°C i 20-25 minutter, vend dem halvvejs for en jævn gylden overflade.
- Imens blandes revne gulerødder, æble og finthakket rødløg i en skål.
- Tilsæt æblecidereddike og honning til råkosten og smag til med salt og peber. Rør godt rundt.
- Server de varme fiskefrikadeller sammen med den sprøde og friske råkostsalat.
Variationer
- Erstat dilden med frisk purløg eller basilikum for at ændre smagsprofilen.
- Tilsæt lidt finthakket chili i farsen for et mildt spicy twist.
- Brug blomkålsris eller quinoa som tilbehør i stedet for råkostsalat.
Serveringsforslag
- Server med nye kartofler eller fuldkornsbrød for et komplet måltid.
- Et glas kølig hvidvin eller friskpresset citronvand passer godt til denne ret.
Information
Denne opskrift er udviklet for at forny den klassiske danske fiskefrikadelle og gøre den mere tilgængelig for moderne køkkener. Ved at anvende airfryeren opnås en sprød overflade og saftig indre uden behov for pandestegning eller meget olie, hvilket gør retten lettere og sundere. Råkostsalaten tilfører friskhed og en let syrlig kontrast, som løfter det samlede måltid. Resultatet er en enkel, nærende og velsmagende ret, som kan nydes hele året rundt.
Oprindelse
Fiskefrikadeller er en klassisk dansk ret med rødder i den nordiske kystkultur, hvor fisk har været en vigtig proteinkilde i århundreder. Traditionelt tilberedt på pande eller i ovn, bringer denne opskrift fiskefrikadellerne ind i moderne tid med brug af airfryer, som giver en sprød og jævn bagning uden ekstra fedtstof. Kombinationen med en frisk råkostsalat bringer balance og tekstur til retten og understreger den nordiske filosofi om enkelhed og sæsonbaserede råvarer.