Luksuriøse Flødekartofler med Knasende Topping
Tilberedning: 35 minutter · 190 °C · Middel
Ingredienser
- 800 g Kartofler, fastkogende
- 3 dl Piskefløde
- 1,5 dl Mælk
- 2 stk Hvidløgsfed
- 1 tsk Frisk timian, finthakket
- 1 tsk Salt
- 0,5 tsk Sort peber
- 100 g Revet ost (fx Gruyère eller cheddar)
- 50 g Rugbrød, groft (til topping)
- 25 g Smør (smeltet, til topping)
- 1 spsk Frisk persille, finthakket (til topping)
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde, jævne skiver (ca. 3 mm tykkelse).
- Pres hvidløgsfedene og bland dem med piskefløde, mælk, salt, peber og frisk timian i en stor skål.
- Vend kartoffelskiverne i flødeblandingen, så de er godt dækkede.
- Lad det trække i 10 minutter, så kartoflerne suger smag.
- Hak rugbrød groft og bland med smeltet smør og persille til topping.
- Smør en ovnfast form, der passer i din airfryer, og fordel halvdelen af kartoflerne i et jævnt lag.
- Drys halvdelen af den revne ost over kartoflerne, og læg resten af kartoflerne ovenpå.
- Hæld den resterende flødeblanding over, og slut af med resten af osten og rugbrødstoppingen.
- Forvarm airfryeren til 190°C.
- Sæt formen i airfryeren og bag flødekartoflerne i ca. 25 minutter, til kartoflerne er møre, og toppen er gylden og sprød.
- Lad retten hvile 5 minutter før servering.
Tips
- Brug gerne en fast og lidt aromatisk kartoffel som Asterix eller Charlotte for bedst resultat.
- Hvis du ønsker en mere krydret topping, kan du tilsætte lidt knust chili eller paprika til rugbrødsblandingen.
- For en ekstra cremet konsistens kan du tilføje lidt revet muskatnød i flødeblandingen.
- Hvis airfryeren har en mindre form, kan du dele opskriften op og lave i flere omgange.